Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Λίγο από παπυρολογική βιβλιογραφία

(Σε ελαφρά ελεύθερη μετάφραση, ευχαριστώ το Δημήτρη Κορωνάκη για την προμήθεια του βιβλίου 60 Greek Horoscopes από την προσωπική του βιβλιοθήκη, αλλά και το Γιάννη Γιαλαμά για τις διορθώσεις)

Ο Naugebauer με τον Van Hoesen συνέλεξαν 60 ωροσκόπια από τους 5 πρώτους αιώνες που προέρχονται από Ηφαιστίωνα, Πάλχο, Ρητόριο, Ευτόκιο και Στέφανο.
Εδώ παρατίθεται μέρος από τη συλλογή τους "Καταρχή", μια ερμηνεία από Πάλχο (Palchus), για το χαμένο λινό μιας νεαρής σκλάβας.

"Επί έτους Διοκλητιανού 195, μήνας Θώθ (η αρχή του Αιγυπτιακού μήνα προς το τέλος του δικού μας Αυγούστου), μέρα 1η προς 2η ώρα 4η της νυκτός. Ο Ήλιος ήταν στις 14 Παρθένου, η Σελήνη στις 9 Ιχθύων, ο Κρόνος στις 11 Παρθένου, ο Δίας στις 26 Τοξότη, ο Άρης στις 20 Ζυγού  (Σημείωση συγγραφέα: υποψία λάθους για Διδύμους), η Αφροδίτη στις 24 Παρθένου, ο Ερμής στις 18 Λέοντα, ο ωροσκόπος στις 28 Ταύρου, το μεσουράνημα στις 14 Υδροχόου, ο Βόρειος στον Κριό, ο κλήρος της τύχης στο Σκορπιό. Ο κλήρος της τύχης πέφτει στο δύοντα ζώδιο (Σκορπιός) δείχνοντας ότι το ζητούμενο είναι κάτι πέρα από το οπτικό μας πεδίο. Tα φώτα ήταν σε όψη με τον ωροσκόπο, όπως επίσης και ο κυβερνήτης του (Αφροδίτη στην παρθένο) δείχνοντας ότι ο κλέφτης ήταν μέσα στο νοικοκυριό και όχι από έξω. Κι επειδή η Σελήνη στην Πανσέληνο στους Ιχθείς ήταν σε επαφή εκ διαμέτρου με τον Κρόνο (Παρθένος- Ιχθείς) κατά τη δύση, έδειχνε ότι ο κλέφτης ήταν γηραιός. Αφού ο Κρόνος ήταν στον οίκο του Ερμή έδειχνε ότι ο κλέφτης ήταν μορφωμένο άτομο και κατεργάρης και συγχυσμένης σεξουαλικής ταυτότητας. Και πάλι τα όρια της Σελήνης (στην Αφροδίτη) έδειχναν ότι το κλεμμένο αντικείμενο ανήκε σε γυναίκα και ο κυβερνήτης των ορίων της Σελήνης και του ωροσκόπου (Αφροδίτη) όντας σε κατάπτωση (Παρθένος) έδειχνε ότι αυτός που έχασε το αντικείμενο ήταν ένα ταπεινό πρόσωπο ή σκλάβος και οτι το χαμένο αντικείμενο ήταν παλιό και τρισάθλιο  επειδή αυτό (η Αφροδίτη) βρισκόταν σε δυτική φάση.  Και οι παρακάτω συνδυασμοί ήταν η αιτία για να βρεθεί. Πρώτα η σελήνη κινούμενη προς τον κυβερνήτη (Άρης στους Διδύμους) του λαμβάνοντος οίκου (Κριός) και σε όψη με τον κυβερνήτη του κλήρου της Τύχης (Σκορπιός), τον Άρη και του ομοίου του (;) και ο Ήλιος  (στην Παρθένο) που είναι σε όψη τριγώνου προς τον ωροσκόπο  (Ταύρος) και σε εξάγωνο με τον κύριο του ωροσκόπου (Σκορπιός) και συνοδεία με τον Κύριο του ωροσκόπου (Αφροδίτη), και σε διάμετρο με τη σελήνη (στους Ιχθείς), από κάθε συνδυασμό έγινε η ανακάλυψη γρήγορα.  Και επειδή ο κύριος του ωροσκόπου (Αφροδίτη) τυγχάνει να είναι στη δική της τριπλότητα (Παρθένος, Αιγόκερως, Ταύρος) και ο κύριος του οίκου (Δίας)  της Σελήνης (στους Ιχθείς) ήταν στο δικό του οίκο (Τοξότης) όπου ανακαλύφθηκε το χαμένο αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου