Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Ο Άγγλος Μάγος


Παρά τις αμφίσημες φωνές που ακούονταν από το Βατικανό και τη γενική αποδοκιμασία των Μεταρρυθμιστών, οι αυλές καλωσόριζαν την αστρολογική διορατικότητα των μεγάλων μαθηματικών, αστρονόμων και φιλοσόφων της Αναγέννησης. Ο Τζιρόλαμο Καρντάνο υπολόγισε το ωροσκόπιο του Εδουάρδου ΣΤ' της Αγγλίας. Ο αξιομνημόνευτος Τζων Ντι (1527-1608), λαμπρός μαθηματικός, θαλασσοπόρος, αλχημιστής. και μυστικός πράκτορας, ήταν αστρολόγος στην αυλή της Ελισάβετ Α'. Προέβλεψε φρικτή μοίρα για τη Μαρία, βασίλισσα των Σκώτων, και επέλεξε την ημερομηνία της στέψης της Ελισάβετ ώστε να ειναι "ευλογημένη  από τον ουρανό".
  Ψηλός, αδύνατος και με λεπτά χαρακτηριστικά, ο Ντι αργότερα άφησε να μεγαλώσει μια λευκή γενειάδα, ενισχύοντας τη φήμη του ως μάγου. Ο Ντί ήταν φίλος του Γεράρδου Μερκάτορ, ο οποίος επινόησε την ομώνυμη προβολή χάρτη, και συμβούλευε τους ναυάρχους σχετικά με τον καλύτερο χρόνο για να αντιμετωπίσουν την Ισπανική Αρμάδα.
    Ο Ντι ήταν τέρας μορφώσεως, και εκμεταλλευόταν πλήρως τις νέες γνώσεις της Αναγέννησης. Η βιβλιοθήκη του στο Μόρτλεϊκ ήταν η καλύτερη στην Αγγλία εκείνη την εποχή, και περιείχε τουλάχιστον πενήντα αστρολογικά έργα, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων ονομάτων.  Η αστρολογία του βασιζόταν στην επίδραση που ασκούν οι αστρικές ακτίνες στη γη και στον υπολογισμό της σχετικής δύναμής τους, η οποία εκπέμπεται σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους. Ενθυμούμενος τον Πτολεμαίο, υποστήριξε ότι: "Κάθε σπέρμα έχει δυνάμει μέσα του τη σύνολη και αμετάβλητη τάξη των πεπραγμένων της γενεάς, για να εκδιπλωθεί κατά τρόπον ώστε η φύση του τόπου στον οποίον βρίσκεται το άτομο που το συλλαμβάνει και η ισχύς του περιβάλλοντος ουρανού η οποία προσπίπτει επάνω του να δρούν και να συνομωτούν μαζι". Η αστρολογία του Ντι δεν τον εμπόδισε να ειναι ένας πρώιμος υπερασπιστής της κοπερνίκειας θεωρίας του ηλιοκεντρικού σύμπαντος. Αντίθετα, αυτή ήταν σε συμφωνία με τα Ερμητικά του ενδιαφέροντα.
   Ο Ντι πίστευε ότι στη φύση δρούσαν κρυφές δυνάμεις και ότι οι δαίμονες του κόσμου των πνευμάτων μπορούσαν να παράσχουν το κλειδί για τα μυστικά του σύμπαντος. Ο Έντουαρντ Κέλι, μια σκοτεινή φιγούρα αλλά δήθεν αλχημιστής που είχε σταχυολογήσει διάφορες πληροφορίες, άρχισε να διοργανώνει πνευματιστικές συγκεντρώσεις, στις οποίες συμβουλευόταν ένα κρυσταλλοσκόπιο, που σήμερα φυλλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Με τον Κέλι ως μέντιουμ, ο Ντί ενεπλάκη σε "αγγελικές συνομιλίες" με τους αγγέλους Ουριήλ και Μιχαήλ. Έτσι ο Ντι ισχυρίστηκε οτι είχε μεταγράψει ολόκληρο το χαμένο βιβλίο του Ενώχ.  Το έργο αυτο σώζεται σε κωδικοποιημένη μορφή, σε μια γλώσσα που δεν θυμίζει καμία από τις γνωστές, και πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί.
   Ένς δαίμων ονόματι Μαντίνι είπε στον Ντί να ταξιδέψει στην Πολωνία και κατόπιν στη Βοημία σε αναζήτηση της Φιλοσοφικής Λίθου, η οποία θα μετέτρεπε βασικά μέταλλα σε χρυσό και θα αποκάλυπτε τα μυστικά της φύσης. Ταυτόχρονα ο Ντι φαίνεται να υπήρξε μυστικός πράκτορας της Ελισάβετ, και για καββαλιστικούς λόγους υπέγραφε ως "007".
   Οι συνεδρίες τυ Ντί με τον Κέλι έγιναν πολύ επικίνδινες και συγκλονιστικές όταν αυτοί ενεργούσαν κατόπιν υποδείξεων να μοιραστούν τις συζύγους τους. Ο Ντι τελικά εγκατέλειψε την αυλή του αυτοκράτορα  της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους Ροδόλφου Β' στην Πράγα, όταν ο παπικός λεγάτος τον θεώρησε ύποπτο για υποκίνηση εξέγερης Διαμαρτυρομένων.  Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ξεχασμένος στο Μόρτλεϊκ, απορριφθείς από τον Ιάκωβο Α' ως μάγος. Μολονότι μερικές φορές μνημονεύεται ως κύριος του σκότους, στην πραγματικότητα ήταν ένας πρώτης τάξης μάγος της Αναγέννησης. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε συμβουλέψει τον Σαίξπηρ να γράψει την "Τρικυμία" και να τον είχε εμπνεύσει για τη μορφή του Πρόσπερου.

(Απόσπασμα από την Παγκόσμια Αστρολογία του Peter Marshal, Εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ 481-483
Το βιβλίο υπάρχει στο Εγχειρίδιον, Βουλής 15, Σύνταγμα)