Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ensayos Astrologicos

(Μια ματιά στο βιβλίο του Jerry Brignone με τίτλο Αστρολογικές Εκθέσεις.
Πολύ ενδιαφέρον, αν και κυκλοφορεί μόνο στα Ισπανικά. Οι Ισπανομαθείς φίλοι που ασχολούνται με την αστρολογία είναι βέβαιο πως θα το απολαύσουν! Μπορείτε να το βρείτε στο "Εγχειρίδιον" Βουλής 15 στο Σύνταγμα, μέσα στη στοά.)


Το μεγάλο θέατρο: Ο γενέθλιος χάρτης του Μανουέλ Μουχίκα Λαϊνέζ


Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους πιο μεγάλους συγγραφείς της Αργεντινής, του Μανουέλ Μουχίκα Λαϊνέζ, που έγινε στο Μπουένος Άιρες, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1910, ενώ η χώρα υφίσταται τα τραγικά γεγονότα το Μάιο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ζωγράφου και αστρολόγου Xul Solar, ο Manucho (όπως οι γνωστοί του αποκαλούν Mujica Lainez) γεννήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Ο γενέθλιος χάρτης αντιστοιχεί σε αυτή τη στιγμή και η θέση αντανακλά πολλές πτυχές αυτού του σπουδαίου δημιουργού.

Ήλιος στην Παρθένο στον 10ο οίκο.


Ο Ήλιος, όπως στις περιπτώσεις των Borges, Cortazar και Bioy Cazares, βρίσκεται στο ζώδιο της Παρθένου και του κυβερνήτη της Ερμή, από το ζώδιο του Ζυγού. Η Παρθένος χαρακτηρίζεται από κριτική έκφραση, όταν δεν είναι ειρωνική ή δαγκώνει, δουλεύει γενναία, επεξεργάζεται περισσότερο από προσεκτικά και επίπονα αυτό που αντιμετωπίζει. Βρίσκεται στον 10ο οίκο που συνδέεται με το επάγγελμα. Το έργο του ως συγγραφέα, ιδιαίτερα των ιστοριών και των μυθιστορημάτων, συνοδεύτηκε νωρίς από τη δημοσιογραφική του καριέρα ως εκδότης του Έθνους.

Η Σελήνη στον Τοξότη


Πιο αξιοσημείωτη είναι η ακριβής σύνοδος της Σεληνης στον Ωροσκόπο, η οποία είναι προσωπικός παράγοντας στον γενέθλιο χάρτη, μέσα στο ζώδιο του Τοξότη.  Η Σελήνη συνδέει αυτόν αστρολογικά με τις συμβολικές του αστικές σχέσεις. Κάνει καλή όψη με τον κυβερνήτη της, που είναι επίσης μέσα στο ζώδιο του Ζυγού που σχετίζεται με την αισθητική. Ο Μουχίκα Λαϊνέζ, έρχεται με μια σημαντική παράδοση στα γράμματα και από τη μητέρα του και τον πατέρα του καθώς και ο Τοξότης και ο Ζυγός συνδέονται γενικά με τον πολιτισμό. Συνδέονται αυτά τα στοιχεία με τον πλανήτη της Τέχνης, την Αφροδίτη στο Λέοντα. Επιπροσθέτως αυτά τα στοιχεία του πλανήτη της τέχνης στην κυρίαρχη θέση της στον 10ο, την συνδέουν με το επαγγελματικό μέρος της ζωής του.
Η Σελήνη σχετίζεται με τη φροντίδα της μητέρας και οι γυναίκες, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία και καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τροφοδοτώντας τον με  τα τεράστια πολιτιστικά τους γούστα: τη γιαγιά του, τις τέσσερις θείες του, τη μητέρα του και αργότερα τη σύζυγό του Ana de Alvear. Ζούσε περιτριγυρισμένος από αυτές και τις είχε μαζί του κατά την παραμονή του στο "El Paraiso" στη Σιέρα της Κόρδοβα, που συμβολίζεται από τη Σελήνη, που συνδέεται με καταφύγια, και στον Τοξότη, τη φύση, εδώ ιδανική.
Η Σελήνη σχετίζεται επίσης με τα πρώτα παιδικά του χρόνια  και ο Τοξότης με το εξωτερικό, όπου ο Mujica Lainez σπούδασε όταν ταξίδεψε με την οικογένειά του, πρώτα στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Αγγλία. Και η σχέση του Τοξότη με το εξωτερικό σχετίζεται επίσης με το συλλεκτικό του πάθος, ιδίως από τη Σελήνη που του χαρακτήρισε όλη του τη ζωή.

Μια γοητευτική προσωπικότητα


Ο Manucho ήταν γνωστός για το μεγάλο του χιούμορ (τυπικό του φεγγαριού στον Τοξότη), την αριστοκρατική και εκλεπτυσμένη στάση του (χαρακτηριστική του Τοξότη, του Ζυγού και του Λέοντα), με το πασίγνωστο μονόκλ του που του άρεσε να εμφανίζεται, τις περίφημες γιορτές για τα γενέθλιά του, μεγάλες γιορτές που σχολιάζονταν για εβδομάδες και που κατά κάποιο τρόπο υπενθύμισαν την γιορτή για  την εκατονταετηρίδα κατά την οποία γεννήθηκε (ο Τοξότης και ο Λέων έχουν να κάνουν με πάρτι και εορτασμούς) και πέρα από την έντονη κοινωνική ζωή του, σε μια προχωρημένη ηλικία έγινε δημοφιλής φιγούρα από την οπτική των μέσων ενημέρωσης (η Σελήνη είναι ένας από τους δημοφιλείς αστρολογικούς δείκτες).


Το προφίλ ενός συγγραφέα


Οι σημειοδότες του χάρτη του είναι μάλλον συντηρητικοί και ως συγγραφέας δεν σκόπευε να καινοτομήσει, αλλά να αναδημιουργήσει φανταστικούς κόσμους ή ότι είχε σχέση με την ιστορία της χώρας του (και οι δύο περιοχές συμβολίζονται από τη Σελήνη), απεικονίζοντας τόσο κάπως την παρακμή της αριστοκρατίας του Μπουένος Άιρες. Αλλά και το εξωτερικό (Τοξότης) έφτασε στην περίπτωση της δημιουργίας μιας φανταστικής γενεαλογίας στην περίπτωση του Bomarzo, του πιο διάσημου και εκτεταμένου μυθιστορήματός του, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε όπερα από τον Alberto Ginastera με λιμπρέτο από τον ίδιο τον Mujica Lainez που θα απαγορευτεί το 1967 από την κυβέρνηση του Στρατηγού Organia. Φανταστική γενεαλογία, δεδομένου ότι επιβεβαίωσε, ότι ήταν πεπεισμένος, κατά κάποιο τρόπο, πως ήταν η ενσάρκωση του ιταλικού Δούκα της Αναγέννησης που ήταν ο πρωταγωνιστής αυτού του μυθιστορήματος.
Οι δυο θηλυκοί πλανήτες του αστρολογικού συστήματος, η Σελήνη και η Αφροδίτη, μέσα στο γενέθλιο χάρτη του, μας δείχνουν μια μεγάλη ευαισθησία γεμάτη απο μια αριστοκρατική φλόγα που επιτρέπει να αναπαραχθεί, μια ευγενής αίσθηση της τέχνης της αριστοκρατίας, μέσα και έξω από τη μυθοπλασία, ένας θεατρικός κόσμος συναρπαστικά γεμάτος από αποχρώσεις και μεγαλοπρέπεια.


21/09/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου