Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Το ...παπόρι απ' την Περσία

Εντάξει, δεν είναι το παπόρι απο την Περσία.. Ήταν όμως ένα ερώτημα στον Πάλχο, στη Σμύρνη, στο 195 έτος Διοκλητιανού, στις 20 του 11ου μήνα του Αλεξανδριανού ημερολογίου, (στο κείμενο λέγεται Epiphi o μήνας) Ιούλιος δηλαδή. Το ερώτημα αφορούσε ένα πλοίο που έπρεπε να έχει έρθει στο λιμάνι εδώ και πολύ καιρό και αναρωτιόταν ο ερωτών για την τύχη του πλοίου. To παρόν κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο 60 Greek Horoscopes των Νaugebauer.Hoesen.

    Έτος 195 Διοκλητιανού λοιπόν, Εpiphi 20, 3η ώρα της ημέρας, Σάββατο.
Ήλιος στις 19 Καρκίνου, Σελήνη στις 16 Σκορπιού, Κρόνος στις 16 Παρθένου, Άρης στις 18 Παρθένου, Δίας στις 8 Υδροχόου, Αφροδίτη στις 6 Διδύμων, Ερμής στις 4 Λέοντα ανάδρομος, Ωροσκόπος στις 2 Παρθένου, Μεσουράνημα στις 26 Ταύρου, Βόρειος στις 11 Κριού (με ενδεχόμενο λάθος και η θέση να είναι στις 11 Καρκίνου), Κλήρος της Τύχης στις 29 Τοξότη.

  Λαμβάνοντας τον Κύριο της μέρας (και της πρώτης ώρας) και τον Κύριο της τρίτης ώρας - Κρόνο και Άρη -  και έχοντας πάλι παρατηρήσει ότι ο Άρης και ο Κρόνος βρίσκονται στον ωροσκόπο (Παρθένος) και η Σελήνη κινείται προς τον Κρόνο. Έτσι ο Πάλχος είπε ότι το πλοίο έπεσε σε μεγάλη καταιγίδα, αλλά σώθηκε επειδή η Αφροδίτη (στους Διδύμους) στο Μεσουράνημα και η Σελήνη  (στο Σκορπιό) ήταν σε όψη προς το Δία (στον Υδροχόο) και η έβδομη ημέρα της Σελήνης απομακρυνόταν από τον Δία και το δωδεκατημόριό της επίσης ήταν απομακρυνόμενο από τον Δία. Και επειδή το πρόβλημα της Καταρχής αφορούσε ένα πλοίο που δεν φαινόταν, παρατηρούμε ότι ο κλήρος της  Τύχης ήταν στον Τοξότη, να ανατέλλει με την Αργώ. Επιπλέον, ο κύριός του, (Δίας) και της Αργούς, ήταν σε πολύ υγρό ζώδιο (Υδροχόος). Έχοντας παρατηρήσει ότι ο ωροσκόπος ήταν σε δίσωμο ζώδιο (Παρθένος) και ότι ο κύριος του ωροσκόπου ο Ερμής ήταν ανάδρομος, και ο κύριος του μεσουρανήματος, η Αφροδίτη, ήταν σε δίσωμο ζώδιο (Δίδυμοι) και ο κύριος του κλήρους της τύχης Δίας σε δίσωμο ζώδιο, και ο πλανήτης που λαμβάνει τον κύριο του κλήρου της τύχης ήταν σε δίσωμο ζώδιο,  και ο κύριος της Σελήνης ο Άρης ήταν σε δίσωμο ζώδιο, είπε ότι θα έκαναν αλλαγή από πλοίο σε πλοίο.  Και επειδή η Παρθένος και ο Τοξότης είναι πτερωτά ζώδια (προσωπική επισήμανση: δεν ξέρω τι σκέφτεται και το λέει ο Πάλχος) είπε ότι θα μετέφεραν φτερωτά αντικείμενα. Και επειδή η Σελήνη ήταν στο σπίτι του Άρη το Σκορπιό, και στα όρια του Ερμή, είπε ότι πιθανώς έφερναν βιβλία και παπύρους και μερικά χάλκινα αντικείμενα εξαιτίας του Σκορπιού. Έχοντας παρατηρήσει ότι ο Ασκληπιός ανέτειλε μαζί με τη Σελήνη στο Σκορπιό είπε ότι θα έφερναν μαζί τους ιατρικά σκεύη.
        Και όσο για το πότε θα έπρεπε να έρθει, είπε όταν η Σελήνη θα ήταν στον Υδροχόο (ή τους Ιχθείς, στον Υδροχόο (για τη θέση που πρέπει να έφτανε) σε 7 μέρες και επειδή ο κλήρος της τύχης μέσα στον Τοξότη εκινείτο προς τον Δία (μέσα στον Υδροχόο). Στους Ιχθείς από την κίνησή του προς τον κύριό του.  Και έφτασαν κατά την 8η μέρα  (η Σελήνη ήταν στον Υδροχόο).
        Όταν ρωτήθηκαν για την καθυστέρηση είπαν ότι έγινε αναστάτωση στη θάλασσα και όπως η θάλασσα χωρίστηκε το πηδάλιο έσπασε σε ένα βράχο και τους κατηύθυνε η καταιγίδα.  Φτάνοντας σε ένα λιμάνι μετέφεραν το φορτίο σε άλλο πλοίο με το οποίο επέστρεψαν. Έφεραν πράγματι, φτερά στουρθοκαμήλου, άγραφους παπύρους, λόγω του Ερμή που ήταν ανάδρομος, και σκεύη μαγειρικής, λόγω του Σκορπιού, κι ενα φόρτωμα με φαρμακευτικές προμήθειες, εξαιτίας του Ακληπιού και της Υγείας (αντίστοιχα του Οφιούχου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου