Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

CARMEN ASTROLOGICUM
Ένα δυνατό γκολ της Δέσποινας Γιαννακοπούλου, το βιβλίο
του Δωρόθεου στα χέρια μας διαθέσιμο..Με τη μετάφραση του πολυαγαπημένου Απόστολου Τζαφερόπουλου, (ένας απίθανος δάσκαλος ετυμολογίας της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας παρεπιπτόντως, που είχα την καλοτυχία κάποτε να παρακολουθήσω σε σεμινάρια).

Περί κλεπτών
    επι δε Αφροδίτης και Ερμού ει μεν εισίν εσπέριοι ανατολικοί νέους ή νέας δηλούσι τους κλέπτας, ει δε μετά τον πρώτον στηριγμόν εσπέριοι δυτικοί μεσήλικας, ει δε εώοι ανατολικοί πρεσβυτέρους τινες δε λέγουσιν οτι εαν η Αφροδίτη και ο Ερμής ώσιν εώοι ανατολικοί δηλούσι τον κλέπτην νέον ή νέαν, αν δε δυτικοί γέροντας ή γηραιάς (η Αφροδίτη και ο Ερμής όταν δηλώνουν τον κλέφτη εαν μεν αυτοί είναι εσπέριοι και ανατολικοί, τότε δηλώνουν ότι οι κλέφτες είναι νέοι ή νέες, εάν είναι εσπέριοι (δυτικοί) μετά  τον πρώτο στηριγμό, τότε είναι μεσήλικες, εάν (είναι) πρωινοί και ανατολικοί, τότε είναι γέροντες. Μερικοί όμως λέγουν ότι, εαν η Αφροδίτη και ο Ερμής είναι πρωινοί ανατολικοί, δηλώνουν πως ο κλέφτης είναι νέος ή νέα, εάν όμως είναι δυτικοί τότε οι κλέφτες είναι γέροντες ή γριές.

Σπαζοκεφαλιά; Όχι σπαζοκέφαλοι είμαστε που δεν είχαμε την τύχη να μάθουμε τα αρχαία μας. Αλλά είμαστε καλότυχοι για όσα μας δίνονται. Δεν είμαστε Γερμανοί ή Άγγλοι για να παιδευτούμε πολύ με αυτά. Κάπου το έχουμε το μονοπάτι εμείς οι αυτόχθονες. Και έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε χάρη σε τέτοια βιβλία στο δύσκολο δρόμο της σοφίας.
(Σημειωτέον, στην Εναλλακτική Παιδεία στη Σάμου, στην επαφή μας με την αρχαία ελληνιστική, ευτυχώς έχουμε το Γιάννη το Γιαλαμά για να μας ξεθολώσουν τα μάτια.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου