Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Frank Langella

Όταν μιλάμε για Κρόνιους!!!!




Είναι αλήθεια ότι ίσως οι περισσότεροι δεν τον ξέρουμε, και ιδίως οι νεότεροι. Ψαχνοντας για κωμωδίες έπεσα πάνω στις 12 καρέκλες του Mel Brooks. Πρωταγωνιστεί λοιπόν ένας νεαρός εκεί, ο παραπάνω με τον χάρτη του, και προς τιμήν της συνόδου Ηλίου Κρόνου που τρέχει σαν αγάπη μέσα στο χιονιά, είπα να σας τον παρουσιάσω.. Μου αρέσει να χαζεύω χάρτες ανθρώπων και να παρατηρώ τη ζωή τους σε σχέση με την αστρολογία, και όλο αυτό το ζωγραφιστό θαύμα του σύμπαντος.
Οδηγούμενη πάντα από τα συμπτωματικά στοιχεία ενός χάρτη και από κανέναν κατάλογο με σειρά του τί είναι κάθε πλανήτης και τί κάνει στο κάθε ζώδιο, κρατώ απλά δίπλα μου τον Πτολεμαϊκό Πίνακα.
Έχουμε λοιπόν έναν χάρτη... Δεν τον ξέρουμε τί είναι ο άλλος και τί κρύβει, ή του κρύβεται στον ίδιο. Ο χάρτης όμως είναι πάντα μια γλυκιά ταυτότητα. Αυτό που κάποιοι βλέπετε σαν τρομερό, ή και κακό ακόμα, είναι απλά μια έκφανση της θαυμαστής ανθρώπινης πραγματικότητας και τίποτε άλλο.
Ο Λανγκέλλα έχει μεσουράνημα στις 4 Τοξότη κι επάνω Βόρειο Δεσμό. Μια συμπαθητική ένδειξη για θέματα καριέρας κι ο Κύριος του Μεσουρανήματος ο Δίας είναι στον Υδροχόο, κυβερνάται από Κρόνο. Ποιος είναι ο Κρόνος; Ο Λανγκέλλα. Πού είναι ο Κρόνος; Στους Ιχθείς. Αυτός αγαπά τη δουλειά και η δουλειά αυτόν. Αυτά από μόνα τους σε έναν χάρτη είναι δείκτης κάποιου με καλή πάστα και υπόσχεση για επιτυχία. (Ψιλοπράγματα, 2 Βραβεία Obie το 1965 για την καλύτερη εκτέλεση στο έργο "Η παλιά δόξα" του  Robert Lowell και για διακεκριμένη εκτέλεση στο έργο του John Webster "Ο Λευκός Διάβολος", ένα Βραβείο Tony το 2002 σαν ο καλύτερος υποστηρικτικός Ηθοποιός στο έργο του Ivan Turgenev "Η τύχη του Τρελού", και Tony για τον καλύτερο ηθοποιό το 1975 στο έργο του  for Edward Albee, Θαλασσογραφία, σαν καλύτερος πρωταγωνιστής το 2007 στο έργο του Peter Morgan "Νίξον" και το 2016 στο ρόλο του Αντρέ, στο "ο Πατέρας". Επίσης έλαβε βραβείο άλλα δυο βραβεία Τony,  το πρώτο το 1978 για την νέα επανέκδοση του Δράκουλα του  Bram Stoker κι έπειτα το 2004 για το "Αγώνας" του Stephen Belber. To 2002 o Langella μπήκε στο  American Theater Hall of Fame.)

 Βέβαια, κάποιοι θα μπορούσαν να πουν για την κρυάδα του τόσου πιά Αιγόκερω..... με τον Ήλιο να θερμαίνει κ3, κ4, κ5, τουλάχιστον, ήταν αυτός που δεν ήταν ποτέ ακάλεστος σε πάρτυ!!! Παρόλο που με έναν γάμο έχει ακουστεί (με τη Ruth Weil από τον Ιούνιο του 1977 ως το χωρισμό τους το 1996), και μια μακρόχρονη σχέση με την W.Golberg, o Λανγκέλλα στην έξαρση της Αφροδίτης λατρεύει τις γυναίκες, και οι γυναίκες κ7 - Ήλιος στον χάρτη του, αγαπούν Κρόνο....

Hot λοιπον ο Αιγοκερίνος, και, μια νότα μέσα στις κρύες μέρες του χειμώνα, οι 12 Καρέκλες, και για πολύ γέλιο... Μέσα παίζει κι ο δικός μας, ο Ανδρέας Βουτσινάς. Στο youtube  θα το βρείτε πληκτρολογώντας Best Comedy Mel Brooks Movie ή στο παρακάτω λίνκ:
https://www.youtube.com/watch?v=_0P-MrKaU3U&fbclid=IwAR2gTAtpLEAgC1EYanz3_L48AUkfwr1Ffl7HRMGJ9eynw48T_BkWqAa7zCI



Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Περί ονομασίας του Ζυγού

Περί ονομασίας του Ζυγού

"Όπως μαρτυρεί ο Ερατοσθένης, ο Ζυγός αποτελούσε μέρος του αστερισμού του Σκορπιού,  τα πόδια του οποίου, που έφταναν μέχρι τον αστερισμό της Παρθένου, ονομαζόταν "Χηλαί του Σκορπιού" (Χηλή = Νύχι). Την ονομασία Ζυγός την έδωσε ο Ίππαρχος.  Ο Ζυγός είναι το μοναδικό ζώδιο του Ζωδιακού κύκλου που συμβολίζει άψυχο αντικείμενο. Ο Ίππαρχος έδωσε στον αστερισμό των Χηλών την ονομασία Ζυγος, διότι όταν ο Ήλιος βρίσκεται στην περιοχή του "ισοζυγίζεται η μέρα με τη νύχτα, εφόσον έχουμε φθινοπωρινή ισημερία (23 Σεπτεμβρίου)."

[Από τις σημειώσεις στην "Εισαγωγή εις τα  Φαινόμενα" του Γεμίνου του Ρόδιου. Εκδόσεις Αίθρα, Ευάγγελος Σπανδάγος]

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Robson, Επιλεκτική, Απόσπασμα Σελ.152

"Για να στείλουμε μηνύματα ή για να προσεγγίσουμε ανθρώπους

    Σε αυτό το θέμα η Σελήνη είναι το πρώτο που εξετάζουμε. Προτιμάμε η Σελήνη να είναι σε σύνοδο ή σε όψη με τον πλανήτη που συμβολίζει το πρόσωπο που θέλουμε να προσεγγίσουμε. Έτσι αν είναι ο πατέρας παίρνουμε τον κύριο του 4ου, για τη σύζυγο τον κύριο του 7ου, για της μητέρας τον αδελφό τον 12ο, για το βασιλιά ή εναν ευγενή τον 10ο, κ.ο.κ. Επίσης θέλουμε ο πλανήτης που προσεγγίζει η Σελήνη να δεχεται από υποδοχή τη Σελήνη ή τον Κύριο του Ωροσκόπου
Για να στείλουμε μήνυμα σε βασιλιά, ευγενή ή ανώτερο θέλουμε η Σελήνη να είναι σε όψη με υποδοχή προς τον Ήλιο ή τον Κύριο του 10ου. Επίσης ο Ήλιος και Κύριος του  10ου  ή αυτός που κάνει όψη με τη Σελήνη να είναι στον ωροσκόπο, τον 10ο ή τον 11ο.  Αν αυτό δεν μας κάθεται ας είναι στον 3ο, 5ο, ή 9ο, που δεν είναι τόσο δυσμενείς. Αρκεί η Σελήνη να μην είναι στους Διδύμους ή στους Ιχθείς.
Για να στείλουμε σε κληρικό, θέλουμε η Σελήνη να βρίσκεται σε καλή όψη με τον Δία στους παραπάνω οικους που αναφέραμε, αν ειναι δυνατόν με υποδοχή, ή σε υποδοχή με τον κύριο του ωροσκόπου.
Για του στρατιώτες χρησιμοποιούμε τον Άρη σε αυτές τις θέσεις, αλλά αποφεύγουμε να έχουμε τη Σελήνη σε γωνία, και την προτιμάμε σε διάδοχους οίκους.
Για τους αγρότες ή τους ηλικιωμένους χρησιμοποιούμε τον Κρόνο. Για τις γυναίκες την Αφροδίτη και για τους νεαρούς άνδρες που δεν είναι συγγενείς μας ή για γραμματείς, εκδότες , συγγραφείς ή διανοούμενους τον Ερμή. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να ειναι δυνατοί και ελευθεροι απο προσβολές."


Μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι ο Ρόμπσον (άντρας ήταν, μην επιμένετε) δεν αναφέρει το είδος των όψεων. Έχει απόλυτο δίκιο, γιατί μπορεί να ισχύει καλή υποδοχή με "κακιά" όψη και άθλια υποδοχή με "καλή" όψη... Δεν μπορείς να κάνεις αστρολογία αν δεν διαβάζεις Πτολεμαϊκό πίνακα..

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ensayos Astrologicos

(Μια ματιά στο βιβλίο του Jerry Brignone με τίτλο Αστρολογικές Εκθέσεις.
Πολύ ενδιαφέρον, αν και κυκλοφορεί μόνο στα Ισπανικά. Οι Ισπανομαθείς φίλοι που ασχολούνται με την αστρολογία είναι βέβαιο πως θα το απολαύσουν! Μπορείτε να το βρείτε στο "Εγχειρίδιον" Βουλής 15 στο Σύνταγμα, μέσα στη στοά.)


Το μεγάλο θέατρο: Ο γενέθλιος χάρτης του Μανουέλ Μουχίκα Λαϊνέζ


Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους πιο μεγάλους συγγραφείς της Αργεντινής, του Μανουέλ Μουχίκα Λαϊνέζ, που έγινε στο Μπουένος Άιρες, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1910, ενώ η χώρα υφίσταται τα τραγικά γεγονότα το Μάιο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ζωγράφου και αστρολόγου Xul Solar, ο Manucho (όπως οι γνωστοί του αποκαλούν Mujica Lainez) γεννήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Ο γενέθλιος χάρτης αντιστοιχεί σε αυτή τη στιγμή και η θέση αντανακλά πολλές πτυχές αυτού του σπουδαίου δημιουργού.

Ήλιος στην Παρθένο στον 10ο οίκο.


Ο Ήλιος, όπως στις περιπτώσεις των Borges, Cortazar και Bioy Cazares, βρίσκεται στο ζώδιο της Παρθένου και του κυβερνήτη της Ερμή, από το ζώδιο του Ζυγού. Η Παρθένος χαρακτηρίζεται από κριτική έκφραση, όταν δεν είναι ειρωνική ή δαγκώνει, δουλεύει γενναία, επεξεργάζεται περισσότερο από προσεκτικά και επίπονα αυτό που αντιμετωπίζει. Βρίσκεται στον 10ο οίκο που συνδέεται με το επάγγελμα. Το έργο του ως συγγραφέα, ιδιαίτερα των ιστοριών και των μυθιστορημάτων, συνοδεύτηκε νωρίς από τη δημοσιογραφική του καριέρα ως εκδότης του Έθνους.

Η Σελήνη στον Τοξότη


Πιο αξιοσημείωτη είναι η ακριβής σύνοδος της Σεληνης στον Ωροσκόπο, η οποία είναι προσωπικός παράγοντας στον γενέθλιο χάρτη, μέσα στο ζώδιο του Τοξότη.  Η Σελήνη συνδέει αυτόν αστρολογικά με τις συμβολικές του αστικές σχέσεις. Κάνει καλή όψη με τον κυβερνήτη της, που είναι επίσης μέσα στο ζώδιο του Ζυγού που σχετίζεται με την αισθητική. Ο Μουχίκα Λαϊνέζ, έρχεται με μια σημαντική παράδοση στα γράμματα και από τη μητέρα του και τον πατέρα του καθώς και ο Τοξότης και ο Ζυγός συνδέονται γενικά με τον πολιτισμό. Συνδέονται αυτά τα στοιχεία με τον πλανήτη της Τέχνης, την Αφροδίτη στο Λέοντα. Επιπροσθέτως αυτά τα στοιχεία του πλανήτη της τέχνης στην κυρίαρχη θέση της στον 10ο, την συνδέουν με το επαγγελματικό μέρος της ζωής του.
Η Σελήνη σχετίζεται με τη φροντίδα της μητέρας και οι γυναίκες, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία και καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τροφοδοτώντας τον με  τα τεράστια πολιτιστικά τους γούστα: τη γιαγιά του, τις τέσσερις θείες του, τη μητέρα του και αργότερα τη σύζυγό του Ana de Alvear. Ζούσε περιτριγυρισμένος από αυτές και τις είχε μαζί του κατά την παραμονή του στο "El Paraiso" στη Σιέρα της Κόρδοβα, που συμβολίζεται από τη Σελήνη, που συνδέεται με καταφύγια, και στον Τοξότη, τη φύση, εδώ ιδανική.
Η Σελήνη σχετίζεται επίσης με τα πρώτα παιδικά του χρόνια  και ο Τοξότης με το εξωτερικό, όπου ο Mujica Lainez σπούδασε όταν ταξίδεψε με την οικογένειά του, πρώτα στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Αγγλία. Και η σχέση του Τοξότη με το εξωτερικό σχετίζεται επίσης με το συλλεκτικό του πάθος, ιδίως από τη Σελήνη που του χαρακτήρισε όλη του τη ζωή.

Μια γοητευτική προσωπικότητα


Ο Manucho ήταν γνωστός για το μεγάλο του χιούμορ (τυπικό του φεγγαριού στον Τοξότη), την αριστοκρατική και εκλεπτυσμένη στάση του (χαρακτηριστική του Τοξότη, του Ζυγού και του Λέοντα), με το πασίγνωστο μονόκλ του που του άρεσε να εμφανίζεται, τις περίφημες γιορτές για τα γενέθλιά του, μεγάλες γιορτές που σχολιάζονταν για εβδομάδες και που κατά κάποιο τρόπο υπενθύμισαν την γιορτή για  την εκατονταετηρίδα κατά την οποία γεννήθηκε (ο Τοξότης και ο Λέων έχουν να κάνουν με πάρτι και εορτασμούς) και πέρα από την έντονη κοινωνική ζωή του, σε μια προχωρημένη ηλικία έγινε δημοφιλής φιγούρα από την οπτική των μέσων ενημέρωσης (η Σελήνη είναι ένας από τους δημοφιλείς αστρολογικούς δείκτες).


Το προφίλ ενός συγγραφέα


Οι σημειοδότες του χάρτη του είναι μάλλον συντηρητικοί και ως συγγραφέας δεν σκόπευε να καινοτομήσει, αλλά να αναδημιουργήσει φανταστικούς κόσμους ή ότι είχε σχέση με την ιστορία της χώρας του (και οι δύο περιοχές συμβολίζονται από τη Σελήνη), απεικονίζοντας τόσο κάπως την παρακμή της αριστοκρατίας του Μπουένος Άιρες. Αλλά και το εξωτερικό (Τοξότης) έφτασε στην περίπτωση της δημιουργίας μιας φανταστικής γενεαλογίας στην περίπτωση του Bomarzo, του πιο διάσημου και εκτεταμένου μυθιστορήματός του, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε όπερα από τον Alberto Ginastera με λιμπρέτο από τον ίδιο τον Mujica Lainez που θα απαγορευτεί το 1967 από την κυβέρνηση του Στρατηγού Organia. Φανταστική γενεαλογία, δεδομένου ότι επιβεβαίωσε, ότι ήταν πεπεισμένος, κατά κάποιο τρόπο, πως ήταν η ενσάρκωση του ιταλικού Δούκα της Αναγέννησης που ήταν ο πρωταγωνιστής αυτού του μυθιστορήματος.
Οι δυο θηλυκοί πλανήτες του αστρολογικού συστήματος, η Σελήνη και η Αφροδίτη, μέσα στο γενέθλιο χάρτη του, μας δείχνουν μια μεγάλη ευαισθησία γεμάτη απο μια αριστοκρατική φλόγα που επιτρέπει να αναπαραχθεί, μια ευγενής αίσθηση της τέχνης της αριστοκρατίας, μέσα και έξω από τη μυθοπλασία, ένας θεατρικός κόσμος συναρπαστικά γεμάτος από αποχρώσεις και μεγαλοπρέπεια.


21/09/2010

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

2 Οπτικές στον ίδιο αγώνα, Γαλλία - Βέλγιο

Ο παρακάτω χάρτης βρέθηκε σε σελίδα συναδέλφου της Ωριαίας (Goritsa Sv.) και ήταν πολύ πολύ συμπαθητικός. Η ερωτώσα ενδιαφεροταν να μαθει αν η Γαλλία θα νικήσει το Βελγιο, γιατι ήταν Γαλλίδα προπάντων. Έτσι ήταν πραγματικά προσωπικό το θέμα.

Σε αυτόν λοιπόν τον χάρτη, το θέμα είναι ξεκάθαρο,  ο Κρόνος είναι πολύ ισχυρός στην θεση του, ο Κ10 βρίσκεται εντός της περιοχής του 1ου, ενώ ο αντίπαλος είναι στον 12ο του, περιπλανώμενος. Καμία ελπίδα για το Βέλγιο.
 Για τον ίδιο αγώνα μου ήρθε όμως και σ' εμένα ένας χάρτης:

Mε ρώτησε λοιπόν σε άλλη ανύποπτη στιγμή αν θα νικήσει το Βελγιο τη Γαλλία, είπε θέλω το Βέλγιο Κ1. Με αυτό το σκεπτικό το Βελγιο είναι στα ίδια χάλια με τη Γαλλία καθώς και οι δυο δείκτες ειναι κατιόντες και ο Κ7 μάλιστα στάσιμος, μόνο που η Σελήνη στην κορυφή κάνει δώρο στον κ1 την επιτυχία. Με δεδομένους δείκτες λάθος εξ αρχής, φυσικό είναι να έχουμε λάθος ακόλουθα. Φυσικά δεν κέρδισε σε αυτόν τον χάρτη το Βελγιο, γιατι ο ερωτών ενδιαφερόταν για το στοίχημα, κι όχι γιατί η ομάδα τον αντιπροσώπευε.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Ένας γενέθλιος.. Jayne



H Tζέην - Σελήνη είναι μια γυναίκα που θα βιώσει αλλαγές στη ζωή της, και η προσπάθειά της θα είναι συνέχεια μπροστά, στο να αρνείται μια σκούρα φύση για να ανεβάζει απεγνωσμένα την θηλυκή της φύση. Αυτο που βλέπει μονίμως μπροστά της σαν "αύριο", σαν ενεργό "τώρα" της, να προσπεράσει τον Κρόνιο χώρο για να βλέπει την έννοια της Αφροδίτης απο έξαρση. Σαν Αφροδίτη, θηλυκή φύση, θα φλέγεται και θα κυριαρχείται απο την έννοια της ανδρικής φύσης και σεξουαλικότητας καθώς θα εκφράζεται "εξυψώνοντάς την".
                                                       Me Tarzan, you Jane...
                              Αφροδίτη Σύνοδος με Ήλιο, και σύνοδος με Άρη από αντισκιά.


Η Κυρία στήθος - ωροσκόπος Καρκίνος θα κάνει το βήμα προς την δική της φιλοδοξία για ανάδειξη ως θηλυκό, γενώντας μέσα σε μια 10ετία 5 παιδιά και βεβαιώνοντας το μεγάλο στηθος της. Τα παιδιά Κ5 της, τα βλέπει με υπερβολή καθώς την εξυπηρετούν στο να ωθεί την πρόκληση.. Άλλες γυναίκες φοβούνται να κάνουν παιδιά για να μη χαλάσει το σώμα τους, αυτή αντιθέτως επιβεβαίωνε τη θηλυκότητά της.

Η Σεληνη Τζαίην, αγαπά τους Άνδρες, κυβερνώμενη από τον Κ7. Θέλει όμως να φύγει. Να ανεβάσει το καμένο θηλυκό της στοιχείο. Παντρεύεται τρείς φορές πριν απο τα 34 της, και τις τρείς φορές χωρίζει. Η Τζαίην στην τελική, αγαπούσε πιο πολύ τα άφθονα pet της παρά τους συζύγους της (Άρης Κ6).

Πρώτη ταινία. 1955. Τίτλος: Female Jungle. Ζούγκλα γυναικών. Ετήσια επιστροφή με Κ10 Αφροδίτη σε σύνοδο με Σεληνη εξάγωνο στο MC, μεταφέρουσα το φώς και με υποδοχές και από τρίγωνο με Δία .Oι ευχές της του 11ου ακουμπούν τον κ10 ως Αφροδίτη σε έξαρση όπου καθιερώνεται στο σινεμά ως σύμβολο του σεξ.  Η προοδευμένη της Αφροδίτη είναι στις 26 του Ταύρου, κοντά στο MC του σόλαρ, στην Μέδουσα, την ομορφότερη και πιο τιμωρημένη γι αυτό των γυναικών. Τί άλλο θα μπορούσε; Ακολουθούν 25 ταινίες στο ενεργητικό της.


1966 Ετήσια επιστροφή. Ο Ωροσκόπος της ετήσιας επιστροφής είναι σε σύνοδο με τον γενεθλιο ωροσκόπο της και δίνει μια πολύ σημαντική χρονιά.Η Αφροδίτη της επιστροφής βρίσκεται πάνω στο γενέθλιο ΜC της, σε έξαρση. Με την επιστροφή για τον τόπο γέννησής της, η Αφροδίτη κυβερνά τον 12ο της, άξια ταιριαστό στην σατανιστική εκκλησία που την τιμά με μετάλλιο για την προσφορά της.




Όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες του ετήσιου χάρτη της εκτός από την Αφροδίτη στεγάζονται μέσα στον 12ο οίκο εκτός από τον Δία, ο οποίος είναι κι αυτός σε έλλειψη τίτλων μέσα στους Διδύμους, αλλά σε σύγκριση  με το γενέθλιο, είναι αυτός πάλι τοποθετημένος μέσα στον γενέθλιο 12ο της. Η εκκλησία του Σατανά, κατόπιν δικού της ενδιαφέροντος, την βράβευσε ως την "υψηλή πριγκίπισσα της σατανιστικής εκκλησίας". Πιό πριν τα ενδιαφέροντα της σε επίπεδο θρησκευτικό αναλογούσαν στο θρησκευτικό ενδιαφέρον του εκάστοτε συντρόφου της. Φυσικά δεν ξέφυγε και ο ιδρυτής αυτής της εκκλησίας από τη δική της λίστα.

                                           Ετήσια Επιστροφή στο Σαν Φρανσίσκο 1966

Το μόνο πράγμα που εχει να εισπράξει μπροστά της η Αφροδίτη στο ετήσιο είναι τη συνάντηση με τον Κρόνο, κύριο γενεθλιο του 8ου της, αλλά και φυσικό σημειοδότη του κλειδοκράτορα του 12ου - ο μόνος που χαίρεται μέσα στον 12ο, και ο οποίος ζωγραφίζει στην πόρτα του 12ου οίκου στον ετήσιο του Σαν Φρανσίσκο.

1967 Η Σελήνη-Τζαίην θα εισπράξει την αντίθεση της βίας - Άρης μόλις περάσει στην έξαρση της Αφροδίτης, μέσα απο τον 3ο οίκο στο γενεθλιο χάρτη της.

                                                               Ετήσια επιστροφή 1967

Ο Ωροσκόπος σε σύνοδο με τη Σελήνη μέσα στην Επιστροφή, βρίσκεται σε ακριβή αντίθεση με την γενέθλια Σελήνη, η οποία καθορίζει την ίδια σαν άνθρωπο, σαν σώμα. Ετσι αναγκαστικά, η ακμή της Δύσης στην ηλιακή φιλοξενεί την γενέθλια Σελήνη, δίνοντας ειδοποίηση για σημαντικό γεγονός μέσα σε αυτή τη χρονιά. Στο Μεσουράνημα του Σόλαρ στέκεται ο Αλγκόλ, ή αλλιώς μοίρα του κομμένου κεφαλιού της όμορφης Μέδουσας. Η μοίρα της καταστροφής του γεννέθλιου χάρτη, είναι η 21η του Αιγόκερω, θέση στην οποία εξυψώνεται ο Άρης. Στο Σόλαρ ο Άρης και ο Δίας προσβάλλουν αυτήν την μοίρα.

Η τελευταία της ταινία, το 1967, είναι το Wild, Wild World της Jayne Mansfield,  όχι η Ζούγκλα γυναικών αλλά ο Άγριος, Άγριος Κόσμος της J.M., παρουσιάζει την ηθοποιό να προβάλλεται μέσα απο strip bar, τόπους γυμνιστών, καλλιστεία τραβεστί, γυμνές σκηνές της,  με την Αφροδίτη κ10, να εχει φύγει απο τη κυριότητά της και να κυβερνάται απο τον Ερμή ο οποίος έχει εισπράξει μέσα στον 8ο την αγριότητα του Κρόνου, ενώ η ταινία ολοκληρώθηκε μετά θάνατον με τις σκηνές του τέλους. H Σελήνη έχει ρίξει αυλαία με τελευταία όψη μεταφοράς φωτός από Άρη στην αντίθεση με τον Ήλιο της.


Αυλαία - Τέλος
29 Ioυνίου 1967, ώρα 02:15, τρέχοντας προς Λουιζιάνα (Νέα Ορλεάνη), τροχαίο. Έφυγε μαζί με τον εραστή και δικηγόρο της αλλά και τον 20χρονο οδηγό που καθόταν μπροστά στο αυτοκίνητο, ενώ τα τρία παιδιά της πίσω γλίτωσαν  με μικρά τραύματα. Ο Ήλιος βρισκόταν πάνω στον ωροσκόπο της, ο Ερμής σε αντίθεση με την γενέθλια μοίρα του Κλήρου Καταστροφής, ο οποίος, για συνήθη φορά σε χάρτες που επιβεβαιώνεται κάποιου το βίαιο τέλος, βρίσκεται και πάλι πάνω στο Μεσουράνημα της ώρας θανάτου. Ο Άρης στις 21 Ζυγού έριχνε Τ τετράγωνο ακριβείας στον Κλήρο καταστροφής και τον Ερμή κατά την ώρα του θανάτου.

Πρόοδοι του 1967. Η προοδευμένη της Σελήνη, η ίδια δηλαδή, είναι πάνω στον Αλγκόλ, σε σύνοδο με τον Ερμή. Ο Αλγκόλ φωνάζει το 1967 και απο επιστροφή καί απο πρόοδο.. Ο προοδευτικός για την ώρα του θανάτου στον τόπο που γεννήθηκε έχει Ωροσκόπο Λέοντα, ο προοδευτικός στη Λουιζιάνα είχε ωροσκόπο Καρκίνο. Σίγουρα αν δεν πήγαινε στη Λουιζιάνα να μην παραμόνευε η Μέδουσα  για να αντικρίσει τη Σελήνη. Και χίλιες φορές να πρωταγωνιστούσε σε ρόλο Μέδουσας...

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Από το Майстерня хорарного астролога

John Frawley is a traditional astrologer who made his invaluable contribution to the development of methods and popularization of horary astrology, giving it not only a new life, but also a drive and a high level of achievement.
His tips, used by horary astrologers all over the world, are simple and clear:
use your common sense;
- keep it simple, stupid;
- don’t dab the chart with your fingers.


The reason for his success is his witty critical mind, frantic working capacity, and the accuracy of his predictions.

John Frawley is the author of some books that have become bestsellers today: The Real Astrology, The Real Astrology Applied, The Horary Textbook and Sports Astrology. In the late 1990s, he did a good deal of TV work and also published more than 20 issues of The Astrologer's Apprentice magazine.

Even if he was the author of only one book – The Horary Textbook – it would be enough for him to enter and rewrite the history of astrology.

Frawley's natal techniques are also characterized by innovative and critical approaches to traditional sources. As you know, all new is well forgotten old. And John's review of this ancient stuff gives us the opportunity to get a perfect crystallized product.

So, this spring John Frawley with a seminar in Kyiv.

How Do We Read the Birthchart?

Our birthchart gives the basic blueprint for how we interact with life. It shows the structure of our being, the structure that distinguishes Me from You, tells how Me and You will act differently when faced with similar situations.
So how do we find this structure in the chart? John first discusses the fundamentals: the effect of the prenatal eclipse; what the ancients referred to as ‘wit and manner’, and how we find these in the chart; how to know which planets shout loudest; and the crucial, but often neglected, subject of what is shown in the birthchart and what is not. There will be a particular emphasis on the role of the seven key Arabian Parts in the chart – a role every bit as important as that of the planets themselves. And a discussion of concepts such as temperament, the Lord of the Geniture, and – probably the most misunderstood term in astrology! – retrogradation.
This gives the broad outlines, but it is only when we watch the chart unfolding as time passes, like a flower opening from a bud, that we see the details. John will then show how progressions, solar returns and lunar returns relate to each other to provide a precise and extremely eloquent picture of the events of the life. As the examples he uses show, these statements can be so clear – if only we know how to read them.
 
Το παρόν ελήφθει από το site https://astrologiata.blogspot.gr/ επί τη ευκαιρία των σεμιναρίων που θα κάνει ο J.F στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2018 (αυτό  το λέω με πόνο..... γιατί δεν θα είμαι εκεί...)
                       Παρηγοριά ότι μάθαμε στις Βρυξέλλες ... Σ' αγαπάμε Δάσκαλε!!!

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Abu Ali Al Khayyat Η ποιότητα του θανάτου και οι περιστάσεις του

Από την αγγλική μετάφραση του James Holden
Κεφ 37, σελ 84

   Για τις αιτίες και τις περιστάσεις του θανάτου, δείτε τον Ωροσκόπο και τον Κύριό του, και τον Κλήρο του Θανάτου  (Ακμη 8ου - Σελήνη + Κρόνος, για μέρα και νύχτα), και τον Κύριό του, και το ζώδιο της ακμής του 4ου και τον Κύριό του, και τους καλούς ή τους κακούς πλανήτες που βρίσκονται μέσα σε αυτόν τον οίκο, και εκείνους που τους κάνουν όψη, και τον Κύριο της τριπλότητας της γωνίας του 4ου και τον Κ7, και το 8ο ζώδιο απο τον Ήλιο και τη Σελήνη και τους κυρίους τους, επειδή αν ένας ή περισσότεροι από αυτούς εχει περισσότερες δυνάμεις, βρίσκεται σε έναν απο τους παραπάνω οίκους, ασφαλής από προσβολές κακών πλανητών, από αναδρόμηση και από καύση, και ο 8ος οίκος είναι ασφαλής - δηλαδή κανένας δυσμενής δεν είναι μέσα ή σε αντίθεση από αυτόν, δείχνει ότι το άτομο θα ελευθερωθεί χωρίς κακό θάνατο και το τέλος του θα είναι καλό.
   Και αν ο επικυρίαρχος πάνω σε αυτές τις θέσεις προσβάλλεται και είναι ανάδρομος ή σε κάυση ή στην πτώση του, δείχνει εναν κακό θάνατο και στο εξωτερικό, και κάθε αστέρας έχει την δική του ειδική σημασία σε αυτό το θέμα. Επειδή αν ειναι ο Κρόνος ο πιο ισχυρός σε αυτές τις θέσεις, ή οι ακτίνες του ή η θέση του βρίσκεται εκεί, και δεν είναι προσβεβλημένος, δείχνει θάνατο με πόνους και μακριά βασανιστήρια από κρύο και υγρασία. Και αν είναι προσβεβλημένος δείχνει θάνατο  στο χιόνι ή μέσω καταβύθισης στο νερό.
   Αν όμως ο Δίας ειναι ο πιό δυνατός από τους υπόλοιπους πλανήτες, και είναι ασφαλής από προσβολές, ο θάνατος του ατόμου θα είναι από πόνους στους πνέυμονες ή από αιμόπτυση ή από πόνο στο στομάχι ή ασθένεια του συκωτιού απο πολύ κρασί. Αλλά αν είναι προσβεβλημένος, ο θάνατος του ατόμου θα συμβεί με την μεσολάβηση ενός βασιλιά ή τη διαταγή του ή από ανθρώπινη ενέργεια.
   Αν ο Άρης είναι ο πιο ισχυρός από αυτούς και χωρίς προσβολές, ο θάνατός του θα είναι ξαφνικός από κάποια καυτή ασθένεια και από το αίμα ή καποιο είδος ακαριαίας και επίμονης ασθένειας. Αλλά αν είναι προσβεβλημένος, ο θάνατος του θα είναι από φωτιά ή σίδερο, είτε από καβγά ή φόνο.
   Και αν ο Ήλιος είναι πιο δύνατός, ή οι όψεις του ή η θέση του είναι η δυνατότερη, και δεν προσβάλλεται, ο θάνατος θα έρθει στο άτομο από κάποια ασθενεια που κάνει πυρετό ανάμεσα σε σκλάβους, σχέσεις ή την οικογένειά του και ανάμεσα σε δικούς του ανθρώπους. Αν ομως ειναι προσβεβλημένος, ο θάνατος θα ερθει με καποιο τροπο μεσα απο τους γονείς του, ή τους βασιλείς, ή τις σχέσεις ή από ασθένεια του στομαχιού ή του στόματος. Και θα πεθάνει ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων, ή με πολύ κοσμο μέσα στα λουτρά ή με βασιλική εντολή.
  Αν η Αφροδίτη είναι η πιο δυνατή από τις όψεις της ή από θέση και δεν είναι προσβεβλημένη, ο θάνατος θα ερθει απο κάποια ασθένεια της κοιλιάς ή απο αιμοροϊδες.  Αλλά αν είναι προσβεβλημένη συμβολίζει θάνατο από σεξουαλική υπερβολή ή δηλητηριώδες φάρμακο.
   Και αν ο Ερμής ειναι ο πιο ισχυρός από τις όψεις του ή από θέση και δεν είναι προσβεβλημένος, ο θάνατός του θα έρθει απο τρέλλα ή πυρρά χολή, ή διάφορους πόνους στα έντερα, ή από ίκτερο. Αν όμως είναι προσβεβλημένος η αιτία του θανάτου θα είναι από αυτά που γράφει, ή από αυτά που θα πει σε ομιλία του.
   Και όταν η Σελήνη ειναι ο πιο δυνατός και απρόσβλητος πλανήτης ο θάνατος θα έρθει από υγρή τροφή, ποτό και σεξουαλική υπερβολή. Και αν είναι προσβεβλημένη ο θάνατος του ατόμου θα έρθει ανάλογα με τη φύση του πλανήτη που προσβάλλει τη Σελήνη.
   Ακόμη περισσότερο, όταν οι πλανητες που προαναγγέλλουν θάνατο είναι στην κυριαρχία τους ή στην έξαρσή τους και ελεύθεροι από προσβολές, ο θάνατος είναι στον χώρο του ανθρώπου - και σε καλύτερες περιστάσεις. Αν όμως είναι προσβεβλημένοι και έξω από την κυριαρχία ή την έξαρσή τους, ο θάνατος θα συμβεί ταξιδέοντας σε ξένο τόπο. Αν όμως είναι κατιόντες, ο θάνατος θα είναι λόγω πτώσης από ψηλά. Αν είναι στην πτώση τουςο θάνατος θα έρθει σε σκάμμα ή νερό ή κατεστραμμένους χώρους. Και αν είναι ανάδρομοι ο θάνατός του θα επέλθει από ασφυξία ή στρίμωγμα μέσα στο πλήθος.

   Επειδή, όταν η Σελήνη σε νυχτερινούς χάρτες ή ο Ήλιος σε ημερινούς είναι συνδεδεμένος με τους κακούς πλανήτες, ή μια κακή όψη με αυτούς, δείχνει έναν κακό θάνατο για το άτομο και δυσκολία στον θάνατο. Και αν η Σελήνη είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο, ή σε τετράγωνο ή αντίθεση με αυτόν, ο θάνατος θα έρθει από φωτιά. Και αν ο Άρης ειναι μεσα στο 4ο ζώδιο προσβάλλοντας τον Κ8 ο θάνατος θα έλθει δια σιδήρου. Αλλά αν είναι εκεί ο Κρόνος προσβαλλοντας τον Κ8 ή το 4ο ζώδιο απο τον Ήλιο ή από τη Σεληνη, ο θάνατος του θα έλθει από βασανιστήρια στη φυλακή. Αν ο Άρης είναι μαζι με την Κεφαλή του Δράκοντα μέσα στο 4ο ζώδιο ο θάνατος θα είναι πάνω σε σταυρό ή σε κρεμάλα. Αν όμως ο Ερμής είναι μαζί με την Ουρά του Δράκοντα μέσα στο 4ο ζώδιο, ο θάνατος θα έλθει από ενέδρες,  ή απο κάποια παγίδα ή απο δηλητηρίαση ή νεκρομαντεία.  Και αν η Σελήνη είναι με την Ουρά του Δράκοντα εδώ, ο θάνατός του θα είναι απο δηλητήριο ή απο φάρμακο που λαμβάνεται ως καθάρσιο.
 
  Αν ο πρώτος κύριος της τριπλότητας της γωνίας του 4ου οίκου, ή της μοίρας της Δύσεως, ή ο κύριός της, και ο Ήλιος σε ημερινούς χάρτες, ή η Σελήνη σε νυχτερινούς προσβάλλεται, το άτομο θα έχει στη ζωή του κακό τέλος ή σε ξένο τόπο. Αλλά αν οι σημειοδότες του θανάτου προσβάλλονται πάνω από τη γη ο θάνατος αυτός θα συζητηθεί πολύ.  Αν η προσβολή γίνει κάτω από τη γη, ο θάνατος θα είναι κρυμμένος και αν οι σημειοδότες του θανάτου είναι σε γήινα ζώδια ο θάνατος θα συμβεί σε σπήλαιο ή σε μια καταστροφή. Και αν βρίσκονται σε ζώδια του Αέρα ο θάνατος του ατόμου θα είναι στην πλάτη ενός ζώου, ή από τα χέρια ανρθρωπου σε ψηλά μέρη της γης, ή σε σταυρό ή κατι άλλο που σχετίζεται με ανύψωση. Αν όμως βρίσκονται σε ζώδια της φωτιάς, ο θάνατος θα επέλθει από φωτιά ή απο υποερβολική θερμοκρασία στον αέρα. Και αν οι σημειοδότες είναι σε ζώδια του νερού, ο θάνατός του θα είναι από υγρά πράγματα: χιόνι, νερό, κλπ.

   Αν όμως υπάρχει ενας ευμενής μέσα στον 8ο και ο 8ος είναι ευμενής, ή ο ευμενής συγκλίνει προς τον Κ8, ή ομοίως όταν ο κάθε ευμενής πλανήτης πάνω στην γωνία του 4ου οίκου ή είναι μαζί με τον Κύριό του, δείχνει έναν καλό θάνατο. Και αν υπάρχει ένας δυσμενής μέσα στον 8ο ή με τον Κ8, ο θάνατος θα είναι βρωμερός και ντροπιαστικός. Ομοίως όταν υπάρχει ένας δυσμενής μέσα στον 4ο ή συγκλίνει προς τον Κ4, απειλεί με θάνατο σε σκαιώδεις περιοχές. Αλλά αν αυτός ο δυσμενής είναι ο 'Άρης θα πεθάνει ή απο φωτιά ή απο σίδερο. Αν είναι ο Κρόνος θα πάει από δηλητήριο, ή κακό φαγητό ή χάπι.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ωριαία Αστρολογία, W.Lilly στα ελληνικά


Οοοοk!! Επιτέλους ήρθε κι αυτό στο Εγχειρίδιον. Το Christian Astrology μεταφρασμένο στα Ελληνικά από την Cosmic Paterns. H τιμή του είναι 38 ευρώ. Λίγα κομμάτια κι ελπίζω ο αγαπητός Γιάννης να μου βρεί κι άλλα!!!!

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

O Kuhn και η επανάσταση του Κοπέρνικου

Ο Thomas S. Kuhn υποστηρίζει ότι το σύστημα του Κοπέρνικου δεν είναι ούτε
απλούστερο ούτε περισσότερο ακριβές (σε παρατήρηση) από το Πτολεμαϊκό
σύστημα (Kuhn 1962, (1) σελ. 169, 1962 (2) σελ 75). Αν αυτό ισχύει, και αν η
απλότητα και η ακρίβεια της παρατήρησης είναι τα μόνα λογικά εδάφη για την
προτίμηση της μιας επιστημονικής θεωρίας από την άλλη, τότε αυτοί οι άνθρωποι
που προτίμησαν το σύστημα του Κοπέρνικου από του Πτολεμαίου πρέπει να το
έχουν κάνει υπό μή λογικά κίνητρα. Ο Kuhn συμφωνεί με αυτό και και παρέχει
ένα τέτοιο πιθανό κίνητρο στο παρακάτω κείμενο.

        "Όπως αναγνώρισε ο Κοπέρνικος ο ίδιος, η πραγματική προσφυγή της
ηλιοκεντρικής αστρονομίας ήταν περισσότερο αισθητική παρά πραγματική. Για
τους αστρονόμους η αρχική επιλογή ανάμεσα στο σύστημα του Κοπέρνικου και
του Πτολεμαίου μπορούσε να είναι μόνο ένα θέμα γεύσης και τα θέματα γεύσης
είναι τα πιο δύσκολα για να καθοριστούν ή να συζητηθούν.(Kuhn 1962 (1) σελ 171)
     Εκεί πρέπει να υπάρχει μια βάση, αν και δεν χρειάζεται να είναι ούτε λογική
ούτε απόλυτα σωστή, για την πίστη που επιλέγεται σε αυτήν την συγκεκριμένη
θεωρία.  Κάτι πρέπει να έκανε τουλάχιστον μερικούς επιστήμονες να αισθανθούν
ότι η νέα πρόταση είναι στο σωστό δρόμο, και μερικές φορές είναι μόνο κάτι
προσωπικά και ασύνδετες αισθητικές σκέψεις που μπορούν να το κάνουν αυτό.
Οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί στις απόψεις τους σε καιρούς που δικαιολογημένα
τεχνικά επιχειρήματα έδειχναν στην άλλη μεριά. Όταν πρώτο εισήχθησαν, ούτε
του Κοπέρνικου η θεωρία ούτε του De Broglie η θεωρία της ύλης είχε πολύ έδαφος
για εφαρμογή. (Kuhn,1962,* σελ. 157)"

Δεν θα ήθελα να αρνηθώ την αποτελεσματικότητα τέτοιων δικαιολογημένα μη
λογικών παραγόντων όπως το ότι η αισθητική  συγκλίνει στο  να είναι η αιτία
που άνθρωποι προτιμούν το σύστημα του Κοπέρνικου. Ωστόσο, μπορεί να φανεί
ότι, αντίθετα με αυτά που λέει ο Kuhn το σύστημα του Κοπέρνικου είναι επίσης
λιγότερο αυθαίρετο από το Πτολεμαϊκό με πολλούς ξεκάθαρους τρόπους, έτσι
ώστε, αν δεν υπάρχει άλλη αντιστάθμιση, το σύστημα του Κοπέρνικου ήταν
προτιμότερο σε αναμφισβήτητα λογικά επίπεδα. (Φυσικά, δεν υπήρχαν πιθανώς
άλλοι παράγοντες για να ακυρώσουν αφού το σύστημα του Πτολεμαίου ταιριάζει
κάπως καλύτερα με την γενική αριστοτελική δουλειά, για την οποία δεν υπήρχε
ακόμα μια ισότιμη εναλλακτική.) Θα σημειώσω τρία πλανητικά φαινόμενα για
τα οποία η εξήγηση της άποψης του Κοπέρνικου είναι καθαρά απλούστερη από
του Πτολεμαίου.

1. ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΗΚΟΣ της Αφροδίτης και του Ερμή. Οι εσωτερικοί πλανήτες,
ο Ερμής και η Αφροδίτη, μοιράζονται ένα αξιοπαρατήρητο χαρακτηριστικό
που τα κάνει να διαφέρουν από τους εξωτερικούς πλανήτες. Είναι ότι πάντα
τους βλέπουν σχετικά κοντά στον Ήλιο. Η μέγιστη απόσταση του Ερμή διαφέρει
από τις 18 μοίρες ως τις 28 μοίρες και της Αφροδίτης είναι 47 μοίρες. Στο
Πτολεμαϊκό σύστημα με τη Γη ως κέντρο και τους πλανήτες και τον Ήλιο να
γυρίζουν γύρω της, αυτό μπορεί μόνο να υπολογίζεται από την αξίωση μιας σαφούς
σχέσης ανάμεσα στις κινήσεις των εσωτερικών πλανητών και αυτής του Ηλίου.
Ειδικότερα, υποτίθεται ότι τα κέντρα των επικυκλίων της Αφροδίτης και του Ερμή
είναι πάντα ευθυγραμμισμένα με τον Ήλιο. Στο Πτολεμαϊκό σύστημα αυτό είναι
απλά μαι αυθαίρετη υπόθεση που απαιτείται από τα γεγονότα αλλά δεν είναι
εξηγήσιμα από τις βαθύτερες αρχές αυτής της θεωρίας. Στο σύστημα του
Κοπέρνικου, ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο μήκος για την Αφροδίτη και τον Ερμή
ακολουθεί άμεσα από το γεγονός ότι η Αφροδίτη και ο Ερμής είναι μέσα από τη
Γη, και αυτή η διάταξη των πλανητών βγαίνει από μια βαθιά αρχή κοινή και στον
Πτολεμαίο και στον Κοπέρνικο, ονομαστικά ως η μακρύτερη περίοδος του κύκλου
τόσο όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από το κέντρο.

2 Η ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ και η αντίθεση. Οι εξωτερικοί πλανήτες γυρίζουν ανάδρομοι όταν είναι στο αντίθετο μέρος του ουρανού απο τον Ήλιο. Στο Πτολεμαϊκό σύστημα η ανάδρομη κίνηση καθορίζεται από την κίνηση του πλανήτη κατά μήκος του επικυκλίου ενώ η θέση στον ουρανό είναι κυρίως καθορισμένη από την κίνηση κατά μήκος της απόστασης. Μια αυθαίρετη σχέση ωστόσο, πρέπει να θεωρηθεί ανάμεσα σε αυτες τις κινήσεις και επίσης ανάμεσα σε αυτές τις κινήσεις και αυτήν του Ηλίου. Στην θεωρία του Κοπέρνικου ένας εξωτερικός πλανήτης τείνει να γίνεται ανάδρομος όταν η γή τον προσπερνά εσωτερικά. Ο πλανήτης ωστόσο, πρέπει να είναι απο την απ' έξω μεριά, δηλαδή, μακριά από τον Ήλιο. Έτσι πάλι μια σχέση που είναι αυθαίρετη για τον Πτολεμαίο - κατ ανάγκην από τα γεγονότα αλλά όχι σαν σε συνέπεια του οτιδήποτε άλλου απο της θεωρίας - είναι μια φυσική συνέπεια της βασικής άποψης του Κοπέρνικου.

3 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΩΝ. Από τους εξωτερικούς πλανήτες,
ο Κρόνος γυρίζει ανάδρομος συχνότερα, έπειτα ο Δίας, και ο Άρης λιγότερο
συχνά. Με τους εσωτερικούς πλανήτες ο Ερμής είναι αυτός που γυρίζει
ανάδρομος περισσότερο από την Αφροδίτη. Στο Πτολεμαϊκό σύστημα η
συχνότητα της αναδρομής ενός πλανήτη καθορίζεται αρχικά από τη συχνότητα
της περιστροφής του γύρω από το επικύκλιό του. Ωστόσο ότι ο Κρόνος θα
περιστρεφόταν στο επικύκλιό του πιο γρήγορα από τον Δία ή τον Άρη είναι
κάτι που δεν μένει χωρίς να κραυγάζει από οποιαδήποτε βασική θεωρητική
αρχή. Ακόμη περισσότερο είναι πάλι αυθαίρετο γεγονός που φαίνεται από τις
παρατηρήσεις. Για τον Κοπέρνικο, η αναδρομή ενός εξωτερικού πλανήτη
συμβαίνει όταν η Γη προσπερνά εκείνον τον πλανήτη και η αναδρομή ενός
εσωτερικού πλανήτη συμβαίνει όταν αυτός ο πλανήτης προσπερνά τη Γη. Αφού
η γη προσπερνά τον Κρόνο πιο συχνά, μετά τον Δία και τον Άρη λιγότερο συχνά.
Και αφού ο Ερμής προσπερνά την Γη συχνότερα από την Αφροδίτη, τα γεγονότα
που αφορούν τη συχνότητα της αναδρομής υπολογίζονται άμεσα.

Πολλές ακόμη περισσότερες περιπτώσεις εντελώς ανάλογες σε εκείνες πιο πάνω έδειξαν και πραγματικά τις έδειξε ο Κοπέρνικος. Ίσως όμως οι τρεις  πιο πάνω παρατηρήσεις να είναι αρκετές για να δείξουν την άποψή μου ότι πολλά στοιχεία του πτολεμαικού συστήματος είναι τελείως αυθαίρετα από τη θέση της θεωρίας. Στην έκταση που το σύστημα του Κοπέρνικου έχει λιγότερα αυθαίρετα στοιχεία, μου φαίνεται προτιμότερο σε λογικά επίπεδα.

Ο Kuhn  είναι καλός γνώστης των πλανητικών φαινομένων από ότι έχω παρατηρήσεις και φαίνεται να αναγνωρίζει ότι το σύστημα του Κοπέρνικου είναι κατά κάποια έννοια ανώτερο σε σχέση με αυτά. Αλλά προτείνει πως αυτή η ανωτερότητα δεν είναι λογική. Την ονομάζει αισθητική, μια "προσωπική και αδικαιολόγητη αισθητική περίσκεψη", ένα "θέμα γούστου", και φαίνεται να συμπεραίνει απ' αυτό ότι δεν ήταν λογικό (βλ. την δεύτερη παράγραφο παραπάνω) Αλλά ο Kuhn δεν κάνει προσπάθεια να δείξει είτε ότι αυτή η περίσκεψη  είναι "απλά" αισθητική ή ότι αυτή η αισθητική περίσκεψη δεν είναι λογική. Σε κάθε περίσκεψη, είναι εμφανώς ούτε προσωπικά ούτε αδικαιολόγητα, και δεν βλέπω έδαφος να τα απορρίψουμε ως παράλογα. Αυτό το παράδειγμα ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Kuhn, δανείζει λογικό υπόβαθρο στην υπόθεση του Kuhn για τον παραλογισμό της επιστημονικής αλλαγής.

RICHARD J. HALL
Michigan State University
East Lansing
REFERENCES
KUHN, T. (1962) ' The Copernican Revolution. New York.
KUHN, T. (1962) * The Structure of Scientific Revolutions. Chicago.


Το πρωτότυπο:
"196 Richard J. Hall KUHN AND THE COPERNICAN REVOLUTION

THOMAS S. KUHN states that Copernicus' system is neither simpler nor more accurate (observationally) than the Ptolemaic system (Kuhn, 1962,* p. 169; 1962,* p. 75). If this is so, and if simplicity and observational accuracy are the only rational grounds for preferring one scientific theory to another, then those people who preferred Copernicus' system to Ptolemy's must have done so from non-rational motivations. Kuhn agrees with this and suggests one such possible motivation in the following passages. as Copernicus himself recognized, the real appeal of sun-centered astronomy was aesthetic rather than pragmatic. To astronomers the initial choice between Copernicus' system and Ptolemy's could only be a matter of taste, and matters of taste are the most difficult of all to define or debate. (Kuhn, I962,1 p. 171) There must.. . be a basis, though it need be neither rational nor ultimately correct, for faith in the particular candidate [theory] chosen. Something must make at least a few scientists feel that the new proposal is on the right track, and sometimes it is only personal and inarticulate aesthetic considerations that can do that. Men have been converted by them at times when most of the articulable technical arguments pointed the other way. When first introduced, neither Copernicus' astromical theory nor De Broglie's theory of matter had many other significant grounds of appeal.' (Kuhn, 1962,* p. 157) I do not wish to deny the efficacy of such arguably non-rational factors as aesthetic appeal in causing people to prefer the Copernican system. However, it can be shown that, contrary to what Kuhn says, the Copernican system is also less arbitrary than the Ptolemaic in several clear-cut ways, so that, other things being equal, the Copernican system was preferable on undisputedly rational grounds. (Of course, other things presumably weren't equal since Ptolemy's system fits in somewhat better with the general Aristotelian framework, for which there was not yet an adequate alternative.) I shall mention three planetary phenomena for which the explanation on Copernicus' view is clearly simpler than on Ptolemy's.
1 THE MAXIMUM ELONGATION of Venus and Mercury. The inferior planets, Mercury and Venus, share an observational characteristic which differentiates them from the superior planets. It is that they are always seen relatively close to the sun. Mercury's maximum elongation varies from 180 to 280 and Venus' is about 470 . In the Ptolemaic system with the earth at the centre and the planets and sun going around it, this can only be accounted for by postulating a certain relationship between the motions of the inferior planets and that of the sun. In particular, it is assumed that the centres of the epicycle of Venus and Mercury are always in line with the sun. In the Ptolemaic system this is simply an arbitrary assumption required by the facts but not explainable by any deeper principles of the theory. In the Copernican system, that there is a maximum elongation for Venus and Mercury follows immediately from the fact that Venus and Mercury are inside the Earth, and this ordering of the planets follows in turn from a deep seated principle common to both Ptolemy and Copernicus, namely the longer a planet's period of revolution, the greater its distance from the centre. Downloaded from https://academic.oup.com/bjps/article-abstract/21/2/196/1496477 by guest on 01 January 2018 Kuhn and the Copernican Revolution 197
2 RETROGRADE MOTION and opposition. The superior planets only retrogress when they are in the opposite part of the heavens from the sun. In the Ptolemaic system retrograde motion is determined by the planet's motion along the epicycle while position in the heavens is primarily determined by motion along the deferrent. An arbitrary relationship, therefore, must be postulated between these motions and also between these motions and that of the sun. In Copernicus' theory a superior planet appears to retrogress when the Earth overtakes it on the inside. The planet, therefore, must be on the outside, that is, away from the sun. Thus again a relationship which is arbitrary for Ptolemy—necessitated by the facts but not a consequence of anything else in the theory—is a natural consequence of the basic Copernican viewpoint.
3 FREQUENCY OF RETROGRESSIONS. Of the superior planets, Saturn retrogresses most frequently, Jupiter next, and Mars least frequently. With the inferior planets, Mercury retrogresses more frequently than Venus. In the Ptolemaic system the frequency of a planet's retrogression is determined primarily by the frequency of its revolution around its epicycle. However, that Saturn should revolve in its epicycle more rapidly than Jupiter or Mars is not implied by any fundamental principles of the theory; rather it is again an arbitrary fact dictated by the observations. For Copernicus, retrogression of a superior planet occurs when the Earth overtakes that planet and retrogression of an inferior planet occurs when that planet ovetakes the Earth. Since the Earth overtakes Saturn most frequently, Jupiter next, and Mars least often; and since Mercury overtakes the Earth more frequently than Venus, the facts about frequency of retrogression are immediately accounted for. Several further instances quite analogous to those above could be pointed out and indeed were pointed out by Copernicus. But perhaps the three mentioned will be sufficient to demonstrate my point that many features of the Ptolemaic system are quite arbitrary from the standpoint of theory. In so far as Copernicus' system has fewer of these arbitrary features, it seems to me obviously preferable on rational grounds. Kuhn is well aware of the planetary phenomena I have mentioned and seems to recognise that the Copernican system is in some sense superior in the way it accounts for them. But he suggests that this superiority is not rational. He calls it aesthetic, a 'personal and inarticulate aesthetic consideration', a 'matter of taste'; and he seems to infer from this that it wasn't rational (see the second passage quoted above). But Kuhn makes no attempt to show either that these considerations are 'merely' aesthetic or that aesthetic considerations are not rational. In any case, they are obviously neither personal nor inarticulable, and I see no grounds to dismiss them as non-rational. This example does not, therefore, as Kuhn supposes, lend rational support to Kuhn's hypothesis of the non-rationality of scientific change.
RICHARD J. HALL
Michigan State University
East Lansing

REFERENCES KUHN, T. (1962) ' The Copernican Revolution. New York. KUHN, T. (1962) *
The Structure of Scientific Revolutions. Chicago.
Downloaded from https://academic.oup.com/bjps/article-abstract/21/2/196/1496477 by guest on 01 January 2018"