Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ένας παράτολμος

Πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς έναν τύπο που σαν κυβερνήτη ωροσκόπου έχει Κρόνο ανάδρομο στον Κριό; Σε αντίθεση με Ήλιο στο Ζυγό; Κρόνος σε πτώση, Ήλιος σε πτώση.... Φτυσμένος να μην τον ματιάσουμε, ή τον ματιάσαμε και τρώει τούμπες; Κάπου κοντά και κάπου μακριά είναι η απάντηση:

Έτσι ο Κύριος από εδώ όμως είναι μια ακόμη απόδειξη πως αυτό που ένας χάρτης δείχνει σε σχέση με τον πτολεμαϊκό πίνακα είναι ακριβές με την έννοια περιγραφής όχι εν είδει καλού ή κακού, άλλά με περιγραφική εικόνα που λέει χίλιες λέξεις. Πως αυτό που βλέπετε ειναι πάντα μια ξεχωριστή ύπαρξη, με δικές της ιδιαιτερότητες και ποικιλία έκφανσης που το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι πως ο Θεός ή ο ουρανός έχει χιούμορ.
Κρόνος λοιπόν ο Κύριος αυτός. Επάνω στον Ομφαλό του Αλόγου, και οι μαθητές μου καταλαβαίνουν τί εννοώ με την ταύτισή του σε στύλ! Και Πτολεμαϊκός εν δράσει. Ο Κρόνος κυβερνιέται από τον Άρη. Άρα το σκληρό, με πέτρινο τσαγανό στοιχείο του Κρόνου ενδύεται τον Άρη, της φλογερής ταχύτητας, της μηχανής που τρέχει, και αυτουνού που πέφτει κατρακυλώντας και κάνοντας κωλοτούμπες. Κυβερνιέται απο τον Άρη στήν ακμή του 8ου, η βία που τον χαρακτηρίζει έχει στόχο τον ίδιο το θάνατο, είναι η ίδια η πρόκληση προς αυτόν. Από αυτή τη θέση, ο Άρης στην πόρτα του θανάτου, του κάνει τα στραβά μάτια. Δεν μπορεί να τον δει γιατι το ζώδιο στο οποίο στέκεται ο Άρης είναι άβλεπτο καί από τον Κρόνο καί από τον Ήλιο.
Λατρεύει Ήλιο όποιος πλανήτης είναι στον Κριό. Ο πίνακας το λέει. Το μόνο που μένει να δούμε, για να έχει κανείς ανταπόκριση σε ότι αγαπά πολύ, είναι αν αυτό τον αγαπά επίσης. Κι εδώ ο Ήλιος είναι στο Ζυγό, σε πτώση (σκασίλα μας στην τελική), αλλά στην έξαρση του Κρόνου, που παει να πεί ότι αυτό που λατρεύει ο Κρόνος, ανταποδίδει τα ίσα! Με όψη. Αντίθεση. Και πάλι σκασίλα μας για την αντίθεση. Αυτοί οι δυο πλανήτες μόνο σε αντίθεση θα μπορούσαν να εκφράσουν την έξαρση για την ίδια την έξαρση. ΚΑΙ, το κερασάκι στην τούρτα. Ο Ήλιος είναι πάνω στον Στάχυ της Παρθένου, το χέρι της Παναγίας. Τα 75 μεγάλα καλοπληρωμένα σάλτα του Evel Knievel κάποιος τα προστατεύει. Τελικά ακόμη κι αυτά που μπορεί κανείς να θεωρεί τεττριμένως άσχημα, μπορεί να ειναι η αληθινή διαφορετικότητα ενός ανθρώπου με την έννοια της ξεχωριστής ψυχολογίας και όχι των διαφημισμένων ομαδικών ενδιαφερόντων. Η διαφορετικότητα του κάθε ανθρωπου έγκειται στην δική του μοναδικότητα, σε άπασες τις περιπτώσεις.

Ξεκίνησε να απολαμβάνει σαν παιδί το ποδήλατο, να κάνει σάλτα πάνω απο γερμένες γκαραζόπορτες, και στην εφηβεία του να κάνει τρέλλες με μηχανάκι. Με κακές παρέες και ύστερα απο κλοπές βρέθηκε στη φυλακή. Η έννοια του κακού παιδιού τον ζωγράφιζε, μέχρι που πήγε φυλακή και απο εκεί έπρεπε να αποφασίσει για την πορεία του.  Και στρατεύθηκε. Φυσικά, δεν του άρεσε. Γίνεται να αρέσει σε Κρόνο στον Κριό να τον περιορίσουν; Έχει ομως τσαγανό. Και το κάνει. Κακό σαφώς δεν του έκανε. Ο Δίας κυβερνητης των εξουσιών μέσα στον 1ο οίκο κυβερνάται απο τον Κρόνο, και τα νερά του δεν χαλιώνται.

Κι ύστερα; Ερωτεύεται μια όμορφη. Μια Ήλιο όπως λεει ο Κ7 του. Οι γνώστες του πίνακα ξέρετε λοιπόν αν είχε ανταπόκριση. Και πώς την πηρε; ΤΗΝ ΕΚΛΕΨΕ. Μάλιστα. Σιγά μην λειτουργούσε η αντίθεση εύκολα. Σε όλη τη χώρα καταζητείτο ο απαγωγέας της. Μέχρι που αυτή πήγε στην αστυνομία και είπε "δεν με άγγιξε, αλλά θα παντρευτούμε". Και την παντρεύτηκε. Ο γάμος τους κράτησε από το 1959 ως το  1990, ενώ οριστικά χώρισαν 1997.  Τα έχει αυτά η ηρωική αντίθεση. Στη συνέχεια πήρε άλλη και ο γάμος τους κράτησε δυό χρόνια, κι αυτή είναι και που κληρονόμησε την περιουσία του. (Θα ήταν ίσως πιό ήρωας. Και τον χώρισε, και ασφαλιστικά μέτρα του έκανε, και πάλι μαζί του ήταν μέχρι που αυτός πέθανε!) Η αντίθεση των κ1-κ7 με όλες τις εξάρσεις ξανά επι τω έργω.

Η ζωή του ήταν γεμάτη παράτολμες κινήσεις. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο stunt man στην Αμερική. Η ζωή του εχει γίνει ταινία και βιβλίο. Μια φράση του χαρακτηριστική "Στείλτε με να κάνω σάλτο και στο φεγγάρι, αρκεί να μην είμαι ο δεύτερος που θα το προτείνετε" για έναν Κρόνο στον Κριό.
Δικές του είναι και οι παρακάτω κουβέντες στο περιοδικό Maxim: "Ήθελα να πετάξω στον αέρα. Είχα τόλμη και τελειομανία. Αγαπούσα το να είμαι θρύλος, τα χρήματα, και το όλο αρσενικό στοιχείο της κατάστασης. Όλα αυτά με έκαναν τον Evel Knievel. Σίγουρα ένιωσα φόβο. Πρέπει να είσαι πολύ βλάκας για να μή φοβάσαι.  Όμως εγώ χτυπούσα με δύναμη την πόρτα της Κόλασης. Όταν είσαι στον αέρα για τέσσερα δευτερόλεπτα, είσαι μέρος της μηχανής, και τότε αν κάνεις εκεί πάνω ένα λάθος λές "Ω, θα τσακιστώ" και τίποτα δεν μπορεις να κάνεις για να το σταματήσεις, απολύτως".


                              "Those with a true grit live by their own rules"

Ο Evil Knievel δεν πέθανε απο τροχαίο. Ούτε από την λατρεία του να κυνηγά το Θάνατο. Πήγε απο χρόνια πνευμονοπάθεια, σε ηλικία 69 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου