Ο Κάφκα έγραψε: "Δεν υπάρχει τρόπος. Αυτό που λέμε τρόπος είναι απλά δισταγμός". Αυτό αφορά με βεβαιότητα τη μελέτη της αστρολογίας. Πόσο εύκολο είναι να διαβάζουμε ένα άλλο βιβλίο, κοροϊδεύοντας τον εαυτό μας, με τη σκέψη πως μαθαίνουμε κάτι, όταν συχνότερα απο το να διαβάζουμε αυτό το βιβλίο είναι απλά ενας τρόπος για να αποφύγουμε το μοναδικό πράγμα που θα μας διδάξει κάτι. Αυτο το μοναδικό πράγμα είναι η δουλειά. Ο σπουδαστής είναι καλύτερα να επιλέξει εναν μικρό αριθμό βιβλίων και να κάνει λίγη σοβαρή δουλειά πάνω σε αυτά από το να τρέχει χωρίς ανάσα, κυνηγώντα το θαύμα της γνώσης από το ένα καινούριο βιβλίο στο άλλο καινούριο βιβλίο. Δεν υπάρχουν πολλά βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς! Εδώ υπάρχουν μερικά, κάποια είναι εντελώς αστρολογία και κάποια όχι. Όλα όμως ανταμοίβουν τη μελέτη. Ο κατάλογος αυτός θα συμπληρωθεί κι άλλο στην πορεία.
"Η Αλήθεια και η Ανοχή" του Ιώσηπου, του Καρδινάλιου Ratzinger (Πάπας Βενέδικτος XVI). Αυτό είναι το καλύτερο σύγχρονο βιβλίο που έχω διαβάσει για την αστρολογία. Δίχως έκπληξη, ο συγγραφέας δεν δίνει αναλυτικές τεχνικές της αστρολογικής μεθόδου. Δίνει μια εμφανή και λαμπρή ανάλυση της ζωτικής φιλοσοφικής διαφοράς ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη σκέψη, ξεκαθαρίζοντας τί είναι αυτό που διαχωρίζει την δυτική παράδοση της αστρολογίας από όχι μόνο τους μοντέρνους αλλά και από την Ελληνική, την Βεδική και την Αιγυπτιακή αστρολογία που είναι τόσο πολύ στη μόδα σήμερα. Η αρχή της σοφίας...
Του ίδιου συγγραφέα, "το πνεύμα της Λειτουργίας" περιλαμβάνει ένα αξιόλογο κεφάλαιο σε ιερή στιγμή, που λέει περισσότερη αλήθεια για την αστρολογία από όσο λένε τα περισσότερα αστρολογικά βιβλία.
"Καθοδήγηση στο Περίπλοκο" ή The guide of the Perplexed του Μαϊμονίδη. Παρά την έντονη καταδίκη της Αστρολογίας, ο έξυπνος αναγνώστης θα βρεί εδώ πολλά αξιόλογα. Μια πανέμορφη ανάγνωση: Σαν να έχεις έναν δικό σου σοφό άνθρωπο που σου λέει ατέλειωτα υπέροχα πράγματα. Το Project hindsight δημοσίευσε ένα γράμμα πάνω στην Αστρολογία γραμμένο για τον Μαϊμονίδη σε ένα μικρό τεύχος όπου περιλαμβάνεται και ο χάρτης του. Αν εξαιρέσουμε ότι το γράμμα δεν γράφτηκε απο αυτόν και η γέννησή του παίζεται μέσα σε δυο συγκεκριμένα χρόνια.. Πέραν αυτού...
"Οι έξι μέρες της Δημιουργίας" του Robert Grosseteste. Αυτό είναι το δημιούργημα ενός αξιοσημείωτου μυαλού που εξηγεί πολλά πάνω στα βασικά τουβλάκια της αστρολογίας. Τα χρησιμοποιούμε συνεχώς, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμα καλύτερα αν τα καταλάβουμε. Ο Grosseteste έχει όλες τις εξηγήσεις που χρειαζόμαστε.
"Τετράβιβλος" του Πτολεμαίου. Η φήμη του Πτολεμαίου είναι παραφουσκωμένη, υποθέτω από τον πόθο ανάμεσα στους αστρολόγους να ονομάσουν κάποιον αυθεντία της αστρολογίας, όπως τον Αριστοτέλη σαν αυθεντία της φιλοσοφίας. Σήμερα πιο εύκολα μαθαίνεις αστρολογία απο τα άρθρα της Μπριτάνικα. Λόγω της υπόληψης που έχει αξίζει μια φορά έστω να το διαβάσετε. Ο Richard Newton έγραψε το βιβλίο με τίτλο "Το έγκλημα του Κλαύδιου Πτολεμαίου" και εκεί περιγράφει πώς ο Πτολεμαίος φρόντισε οι παρατηρήσεις πάνω στους σταθερούς αστέρες να ταιριάζουν σε προϋπάρχουσα θεωρία. Δυστυχώς ο συγγραφέας εξάντλησε την προσφορά του στον τίτλο..
"Christian Astrology" του William Lilly. Είναι η συνεισφορά των Άγγλων στην Αστρολογία. Αξίζει να το διαβάσετε.
"Η επανάσταση του Κοπέρνικου"του Thomas Kuhn. Δεν δίνει μόνο τον καθαρότερο απολογισμό του Πτολεμαϊκού μοντέλου για το ηλιακό σύστημα που έχω δεί, αυτό με το οποίο δουλεύουμε δηλαδή, και γι αυτό αξίζει να το καταλάβουμε, αλλά και διορθώνει ανεκτίμητα με επιστημονικό τρόπο τις αναλήθειες που έχουμε μάθει και γιατί αυτό το σύστημα εκτοπίστηκε από το ηλιοκεντρικό μοντέλο.
"Αστρολογική Ερμηνεία των Ασθενειών από την Κατάκλιση του Ασθενούς" του Nicholas Kulpeper. Υπάρχουν βιβλία που θα σας διδάξουν περισσότερα για την αστρολογική τεχνική, αλλά αυτόν τον συγγραφέα θα τον θαυμάσετε για την τεχνική του.
"Σχόλια για το όνειρο του Σκιπίωνα", του Μακρόβιου. Ένα από τα πιό δυνατά βιβλία στην ιστορία της Δύσης. Είναι ένας απολογισμός του ταξιδιού της ψυχής μέσα από τις σφαίρες των πλανητών ως την ενσάρκωση εδώ. Μακρόβιος με λεπτομέρειες.
"Ουράνια Φιλοσοφία" του John Worsdale. Γνωστό ως Γενεθλιακή Αστρονομία. Δύο τίτλοι, ίδιο βιβλίο. Είναι αξιόλογο αν θέλετε να μάθετε πρόβλεψη από γενέθλιο χάρτη. Έχει μια σειρά γενεθλιων χαρτών, που επικεντρώνονται στην ώρα του θανάτου, της ασθένειας ή του σημαντικού ατυχήματος. Η μέθοδος του Worsdale ταιριάζει παντού, αλλα παραμένει ως χρήσιμο απόθεμα. Βάλετε στην άκρη τις ερμηνειες του, σκεφτείτε αυτά που λέει αν είναι σωστά, και συμπληρώστε αυτά που δεν λέει..
"Το Κοσμικό Βιβλίο" του Abraham Ibn Ezra. Ο Abraham Ibn Ezra είναι ένας από τους λίγους αστρολόγους που έδωσε έξυπνα ότι πέρασε απο τα χέρια του. Γι αυτό το λόγο στέκεται ψηλά στο προσωπικό μου αστρολογικό Πάνθεον. Δεν θα μάθετε τίποτε θεαματικό όσον αφορά την τεχνική αλλά τα ερωτήματα που θέτει σε σχέση με τους συγγραφείς είναι μάθημα για όλους μας. Το "Κοσμικό Βιβλίο" είναι ο ίδιος στα καλύτερά του. Τα βιβλικά του σχόλια αξίζει να διαβαστούν. Ο Μαϊμονίδης συμβούλεψε το γιό του να μή διαβάσει άλλο βιβλίο: από μόνο του αυτό το στοιχείο του ανεβάζει την αξία.
"Το Πεπρωμένο του ουρανού" (The Fated Sky) του Benson Bobrick. Επιτέλους η ιστορία της Αστρολογίας που γράφεται και διαβάζεται από καποιον που ξέρει τί λέει. Το σημείο εκκίνησης του Bobrick είναι να αποδεχθοόυμε ότι η Αστρολογία είναι κα΄τι που χρησιμοποιόταν σε πλατιά χρήση άρα γιατι; Τί ήταν αυτό που προσέφεραν οι αστρολόγοι στους πελάτες τους. Είναι ενα βιβλίο που δεν απαιτεί ανάλυση χαρτών. Το διαβάζεις και το χαίρεσαι.
Από το https://www.johnfrawley.com/recommended-reading
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου