Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Τα άστρα και οι μύθοι τους, Θεοδοσίου - Δανέζης σελ. 164 Εκδόσεις Δίαυλος

Γενικές Οδηγίες Παρατήρησης του Ουρανού

     Μετά όλα τα προηγούμενα, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ολόκληρη σχεδόν η πλούσια ελληνική μυθολογία έχει καταγραφεί στον ουρανό με τα άστρα και τους αστερισμούς.
     Έτσι οι αστερισμοί, τα άστρα και μαζί τους η ελληνική μυθολογία, μελετώνται και θα μελετώνται συνεπώς από όλους τους αστρονόμους διεθνώς, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.
     Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τους αστερισμούς που φαίνονται στις τέσσερις εποχές του έτους από την Ελλάδα και ιδίως αν θέλουν να προσδιορίσουν τη θέση τους στον ουρανό, δεν χρειάζεται παρά να χρησιμοποιήσουν τους χάρτες του ουρανού, που δίνονται στις επόμενες σελίδες του βιβλίου μας καθώς και τον περιστροφικό χάρτη που συνοδεύει το βιβλίο.
    Τους αστερισμούς και τα άστρα τα παρατηρούμε καλύτερα στην εξοχή, μακριά από τα φώτα της πόλης, που μειώνουν την λαμπρότητάς τους.
    Πρώτα πρέπει να βρούμε πού βρίσκεται ο κάθε αστερισμός σε σχέση με τους γειτονικούς του, εντοπίζοντας αρχικά και αναγνωρίζοντας τους 6 αειφανείς παραπόλιους αστερισμούς.
    Πολλοί λίγοι αστερισμοί, όπως για παράδειγμα ο Σκορπιός, μοιάζουν με τα ονόματα που τους έχουν δοθεί. Δε θα δείτε δηλαδή ποτέ τον Περσέα σαν ένα όμορφο παλικάρι ή την Ανδρομέδα σαν μια πανέμορφη κοπέλα. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν αναμφίβολα πολύ μεγάλη φαντασία. Η μυθολογία μας βέβαια μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τους αστερισμούς και να τους θυμόμαστε από τις ονομασίες τους.
    Στη συνέχεια εντοπίζουμε τη θέση των λαμπρότερων άστρων του ουρανού. Αυτό θα μας βοηθήσει να βρίσκουμε τους διάφορους αστερισμούς με την πρώτη ματιά στον ουρανό.
    Εάν εντοπίσετε κάποιο λαμπρό άστρο, κάπου πάνω στην Εκλειπτική, που δεν το αναφέρουν οι χάρτες μας, μην απορήσετε και μην το νομίσετε για U.F.O, πιθανόν να έχετε δει έναν πλανήτη. Ο Ερμής, κύρια η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος είναι συνήθως τόσο λαμπροί, κάποιες περιόδους του έτους, όσο ένα πολύ λαμπρό άστρο.
    Καλή τύχη λοιπόν στην έρευνα του έναστρου ουρανού μας.


(Ενδιαφέρον αστρονομικό βιβλίο, γλυκύτατο, και μου αρέσει η επιβεβαίωση στο τέλος.. Ναι οι αρχαίοι έβλεπαν τους 5 πλανήτες μας με γυμνό μάτι μέσα από το γεωκεντρικό μοντέλο!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου